Tuesday, January 13, 2009

k3ysah Amar4h PakU

ada seorang pemuda yg sgt pemarah..
dia tidak dpt mengawal kemarahannya walaupun ia hanya 1 masalah kecil pada suatu hari, bapanya telah menghadiahkannya dengan seguni paku..

"utk apakah paku2 ini ayah?", tya pemuda tersebut.
"setiap kali kamu marah, kamu pakulah tembok di hadapan rumah kita ini bg melepaskan kemarahan kamu" jwb ayahnya.


pd hari yg pertama sahaja, pemuda itu telah memaku sebyk 37 batang paku pada tembok tersebut. selepas beberapa minggu, setelah dia dpt mengurangkan kemarahannya, jumlah paku yang digunakan juga berkurangan. dia mendapati, adlh lbh mudah mengawal kemarahannya dr memukul paku menembusi tembok batu tsbt. akhirnya tibalah pd suatu hari dimana pemuda tersebut tdk marah walau sekali pun. dia pun memberitahu ayahnya mengenai perkara tsbt dgn gembira. ayahnya mengucapkan tahniah dan menyuruh dia mcabut kembali paku itu satu persatu da setiap hari yg ia lalui tanpa kemarahan.

hari berganti hari hari dan akhirnya dia berjaya mencabut kesemua paku2 tsbt. pemuda tsbt lantas memberitahu kpd ayahnya dengan perasaan bangga. lantas, ayahnya memimpin tangan pemuda itu ke tembok tersebut dan berkata:

"kau telah lakukannya dgn baik anakku, ttp lihatlah kesan lubang2 di tembok tsbt, tembok itu tidaak akan kelihatan sama lagi seperti sblmnya. bila kau menyatakan sstu @ melakukan sstu ketika marah, ianya kan meninggalkan kesan parut dan luka, sama spt ini. kau boleh menikam ssorg dgn pisau dan membunuhnya. ttp ingatlah, tak kisah berapa kali kau memohon maaf dan menyesal atas perbuatanmu namun lukanya masih ttp ada. luka di hati adalah lebih pedih dr luka fizikal".

k3ysah st0ry:
ermmm.. boleh msok dlm list cara2 tok menghilangkan stress @ panas baran..tp baik fikir 2 3 kali sblm nak bt yer.. fikirkan jugak org yg dok serumah tu..nanti tak pasal2 kepala diri sendiri yg kene paku..cam citer sundel bolong... tak pasal2 kene panggil tok bomoh cabut paku tuh..

paham tak??
kalo tak next post nanti aku bt explaination..
sblm tuh, penah tgk tak citer indon lamer2 dulu tuh..
suzana si sundel bolong...
kalo ader tgk mesti paham...

No comments: