Monday, January 26, 2009

p0c0-P0c0

ingat sik post D!n3rDin3rS0r..
mun sik ingat sila baca post ya.. mun malas nak baca, layan jak video.. mun mls mok nangga video, sila la ke post lain @ blog lain.. dkt post D!n3rDin3rsor kan aku da cita psl P0c0-Poco session.. aku da jumpa video ya kat Utube.. silalah perasan akan org yg tiba2 muncul dlm video n pake tudung merah.. its me la.. mun org lain sik betah aku nak engkah video lam tok... ehaaaaa.

video

3s0k p4st! tp C0np!uS

esok..
aku pasti akan pegi ke Kmpg Dato' Kamaruddin, d Lumut.. aku berdua..^^

dengan siapa??? dengan Su.. nm pnoh dia Suzysuzana binti..... tak tau la pulak nm bapak dia..

bila??? bila tu esok la bersamaan 27 januari 2009, pagi hari Sealasa..

bagaimana??? esok ktgorg p guna bas.. akan trs ke Ipoh pastu p Lumut.. tp Mak Su kt klu dah smpi Ipoh call jer.. Nanti Pak Su ambk sana.. ermmm, tak tau la pulak kan, mn tau plan bertukar. takot Pak Su bz pulak time nih..

kenapa??? sbb nak jumpa Pak Su dengan Mak Su.. sebelum cuti raya cina ni td, Su dpt tau yg Mak Su sakit.. So, ktorg sajer jer nak menziarah.. ziarah menziarah ni kan amalan mulia.. lagipun, Mak Su dpt tau yg aku dan c Su ni tak blk wlupong cuti seminggu.. tu dia dok suruh p umah dia jer.. C Su ni pulak beriya2 nak p.. siap ader sesi pemujukkan lagi dgn aku, tak smpi 1 jam pastu dia trs senyum smpi telinga, mata pun tak nmpk..

Cita psl Pak Su dgn Mak Su ni.. diaorg ni kira mcm keluarga angkat.. ujung taon lepas, time aku cuti memanjang dari memblog nih, kolej aku bt program keluarga angkat kat kmpg tuh.. tapi aku dgn Su nih bkn anak yg dia angkat pong tp kt agak rapat dgn Pak Su & Mak Su.. lebih2 lagi c Su tuh..

Su dah siap terbayang aktiviti dan makanan kat sana.. dia tau yang Pak Su dgn Mak Su nih suka bwk p jln2.. pastu ske blanja makan.. wah.. kuat eh imaginasi ko Su.. soal nak ziarah Mak Su yg br smbh ilang cam tuh jer yer..

huh.. program nih mmg mengajar aku erti "manusia" yg pelbagai..



k3ysah 4ku:
aku dlm dilemma nih..
asimnt dah la melambak.. aku harapkan cuti nih dpt la siapkan 2 3 asimnt.. tp dah jd cam nih pulak.. nak bwk lappy, ak rs mls la pulak.. membebankan bahu jer.. kalo tak bwk, cam ner nak bt asimnt dan kalo bwk pong ader ker masa nak bt..
waaaaaaa...

Saturday, January 24, 2009

k4suT

ader org yg hobinya mengumpul kasut..
kalo bleh dalam sebulan tu, tiap2 hari guna kasut yg berbeza..
kasut ader byk jenis, lain kasut lain fungsinyer kan.. kasut tok bersukan, kasut p kerja, kasut tok p pasar, kasut tok p dating, kasut tok p shopping, kasut tok p kenduri kendara dan macam2 la.. dan selalunya dan dr penetahuan aku yg tak seberapa ni, golngan perempuan lebih banyak mengumpul kasut2 yg terpelihara..

mengapa terpelihara??? sebab kalo dah rosak cepat jer nak bli kasut baru..kasut lamer akan terpelihara kat rak kasut tuh jer.. tak pun, sajer jer nak bli sbb dah berkenan, tak pun bli sbb takut yg lamer tu tak leh tahan sbb kerap sgt guna, tak pun mmg ske kumpul kasut2.. dah la tu, kalo bleh sumer kaler kasut ader, melebihi warna2 pelangi.. golongan lelaki ni aku kureng tau sgt tp setau aku ader jugak lelaki yg gemar mengumpul kasut sampaikan kasut tok main bola pun smpi 4, 5 pasang.. satu situasi yg aku nak sharing:

abg : "ayang nak bli kasut? kasut yg lamer tu kan lg elok.."
ayang : " ala abg, skrg kan tgh sale.. rugi la kalu tak bli.. lgipun nanti kalo nak bli yg sama mcm ni harga dia dah tak sama.. dah naik balik.. rugi la time tuh.. kita bli dulu dan simpan dulu kasut nih... kalo kasut yg lamer dah tak bleh nak pakai, barulah kasut ni diguna khidmatnya.."
abg : " yerlah.. yerla.."

3 hari lps tuh..
abg : "kata nak simpan dulu kasut baru tuh, napa pakai pulak?? kasut lamer tuh elok jer lagi"
ayang : "alaaa.. abg nih.. sayang la nak simpan kasut ni lamer2.. dah alang2 bli, pakai la.. takkan nak simpan smpi berkulat kot.."

====================================================================

bagi sesiapa yang gemar memakai kasut tinggi..
ingat tak baik tok kaki anda.. kesian kat kaki tuh.. tak mampu nak menanggung berat badan sebab kasut tumit tinggi terutamanya yang setinggi 4 inci @ lebih, tidak langsung bersesuaian dgn keadaan badan kita.. pastu, kasut jenis ni bleh menyebabkan buku lali, kaki atau belakang badan berasa sakit sbb keadaan postur badan yang tak betul.. eh, jgn pulak kata postur badan aku btol jer.. ha ah.. yer la tu.. btol la sgt smpi jalan pung dah terjengket2 mcm kener patuk angsa pastu kalo terlebih jalan ckit da mengaduh sakit kaki..

bagi yang gemar memakai kasut tanpa memakai stokin, silalah pakai stokin.. ader sbb mengapa manusia mencipta stokin tuh.. kalo da pakai stokin tuh jangan la pulak tak tukar smpi berminggu2 yer.. lain dah warna kasut tuh nanti.. jgn pulak smpi ader yg tertukar @ terambik kasut org lain terutamanya time kat masjid mahupun surau sbb tak kenal kasut sndri...^^



k3ysah kasut aku:
kasut lamer msih bertahan alupun yg 1 tuh dah nazak..
kasut yg hantar kat pakcik kasut pun lom ambk gi.. kasut yg satu tuh pun nak kener hantar gak.. elok lagi cumer der tali yg tercabut.. aku dah 2 kali repair sndri kasut tuh tapi hampeh.. buang masa jer.. pakcik kasut nih pulak, ble aku ader dia tak der.. ble dia ader ak pulak yg takder masa.. main hide & seek pulak pakcik nih.. (",)

Friday, January 23, 2009

aL4ha! R0t!

ish..
lamo bebenar masa tok ambk mood postkan smbg citer kat bawah ni.. nak kata bz duoploh pat jam tuh takder la pulak.. dua tiga menjak ni membuta jer keja.. dah la tuh, liat pulak nak bgn awal pagi.. siap kener ader jam "loceng khas".. dulu takder la pulak cam nih.. ish.. makin meningkat dewasa nih makin ssh pulak nak matang... wakakakkakakak.. ayat takleh bla..

walaupong keysah nih dah berkurun, tp tetap sebahagian dr memori.. dah namernyer memori, so nak buat la ala2 ingatan tulus iklas dari kepala otak aku kepada skrin nih.. drpd tak update better aku bt post gak wlupong hanya sekadar ingatan lampau sahaja..

keysahnya gini...
namer jer kita org ni attend dinner kan tp hya smpat makan sekadar tok mengisi perot nih.. tuh pun aku tak smpt merasa walau setitis ayo pun.. lagi la kesian kat penari2 tuh... time kt org makan dia org pulak p mekap siap bagai.. last2 makan pun, apo yg tertinggal jerk.. so, dlm perjalanan balik ke kampus, singgahla kt nih kat RNR RAWANG.. perot masih byk kekosongan tmpt yg perlu diisi.. lagi2 tekak aku yg mmg kering.. last2 aku p bli roti satu pastu ayo tin.. wlupun msh ader rs lapar tapi tak nak la melantak sbb aku dah terbayang katil dgn bantal jer..

seperti org2 len gak bila perot tak cukup pnoh kepala mesti la ader asap2 ckit kan tambah pulak dgn kejadian ala2 dinner tuh..so smpi jer kat RNR tu, ak pun cari r roti yg aku ske sesgt.. kalo aku cr roti mesti aku cari yg satu tuh.. dan aku mengharapkan roti tuh bleh la ilangkan asap2 paler aku nih.. lastly nih la yg aku bli...

butter bun.. i like but i hate dis one... pes ayo yg aku bli ayo tebu lam tin.. yg 2 ayo len tuh maria n mira punya..

lepas 1 gigitan.. asap kat paler makin tebal... ala2 awan colomunimbus (huh, tak ingat ejaan sebnr tp bunyiknyer kira2 cam tuh kan.. ah, maaf kat cikgu georafiku dulu) mak oiiiii.. ssh betol la nak gigit.. sip baek aku tak paki gigi palsu, kalo tak gigi palsu tuh yg terlekat kat roti.. kecewaaa!!! wlupong hanya melayang rm 1.30 tp aku rs cam tak bebaloi jer.. panas jer rs hanya sbb roti tuh jer.. not big deal pun tp cam malang jer nasib.. dalam paler2 ku yg msih panas, pesanan ibunda dan nenda ttp tersimpan kemas di otak dan ati aku nih tau.. mmg rs tercekek setiap kali telan roti.. kalo nak buang trs, tak elok la pulak.. membazir...membazir amalan syaitan... last2, aku tak dpt jugak nak abskan roti tuh wlupun dlm keterpaksaan..

ni la yg tak abs tuh.. aduh, amalan tak bek.... tp mmg tak larat nak kunyah roti keras dan kenyal nih..
tp aku siap minum sampai 2 kotak air bunga lagi tau.. tak termasok ayo tin yg aku bli tuh... prot aku dah mcm tmpt takungan air... smpi jer rumah, ak trs pecut msok jmban.. motipnyer :buang air lebihan lam badan..

sory la maria, aku letak gmbr nih.. aku tau ko tak ske sbb ko kater nmpak bulat..
tp ok per gmbr nih.. dah terang tanpa perlu disulung lagi muko ko kat ctu..


ok la..
tu jer st0ryM0ry kali nih..
next k3ysah len pulak.. cau sin chi..




n3w st0ry:
mestila tang raya cina kan..
Happy Chainese New Year and Happy Holiday to all Malaysian..^^

Tuesday, January 20, 2009

D!nner Din3rS0R

oleh sbb kerana ini post ttg aktiviti BAKSAR (Badan Kebajikan Siswa Siswi Sarawak), so aku nak post kan dlm bhs srwk.. pd yg tak paham, bt2 la paham ek @pun trs ke blog org len @pun bc post len..

huh, pes time post lam bhs kedirik tok...

17 januari 2009, sama ngan ari sabtu riya, aku join skali Baksar pegi KL.. da jemputan dinner dr Persatuan Warisan Sarawak.. dah namanya tek dinner nak, mestilah aku terpikey dewan, pasya da pentas kat depan, meja bulat2, barang makan nak nyaman2 ngan baju nak ala2 glamer tek nak.. dah namanya dinner, dah la polah kat KL.. pasya da menteri dr Srwk jak gik... bukan menteri besar la p just nya da pangkat menteri juak.. lupak ku nama VIP ya koh.. selain pegi makan2, mek org dijemput molah tarian tradisional juak.. nak bejoget betandak ya sik temasok aku, aku termasok lam golongan nak basoh2 mata ngan melantak jak..

bas nak mek org pakey sampe kol 6 lebeh nak dekat kol 7.. dah turun dr bas, pa gik ambik gmbr la dolok...^^

sik dpt ambk gmbr suma nak pegi... dah suruh tak org berator rami2 riya sikmok.. so, sapa2 yg sekda muka lam tok.. jgn ngeygeh2 nak kecik ati...


ku ulang gik.. dah nmnya dinner nak.. so mek org suma tok pake la bj ala2 g dinner.. mun da menteri skali mesti la kt pkey formal.. so, bj ala2 formal la mek org pake.. tgh ku ngeygeh2 ambk gmbr kat area bas, masok la bas dr kolej perubatan "something la"..(sik ingat nm kolej ya, nak ku pasti da tulis kolej perubatan rah bas nak cdak pakey).. skali masok 3 buah bas sigek van.. yoh, nang asa kecik jak mek org sbb dtg sigek bas jak, nak ckp2 40 org ya..

turun la geng tok dr bas.. aku asa nak tukar bj pun ada.. cdak siap pakey loar jin.. mcm upa org nak pegi pasa eh.. majoriti nang pakey kedak ya.. ada la juak nak pekey bj kurung @ seangkatan ngan bj formal p sik byk.. lam palak ku mdh sekpa2 kt jg imej... lam ati ku nun, asa mok balit tukar bj jak..

aku tok nang mcm org sik kalak pegi KL riya eh... ckit2 ambk gmbr.. kat cya la, ctok la... eran juak ku.. bak kata org nak suka embk gmbr.. da ku gago mun ko nangga ku semcm org sik kalak.. janji aku puas..

dah cukup masa, mek org disuruh masok..
yoh, ctok ka????!!! tok nak tekuar dr mulut aku...
gmbr ala2 dewan pasya da meja bulat2 trus ilang eh..
dah alang2 dtg, enjoy jak la.. ku mujuk atiku tek nak..

mek org antara org2 nak ddk barisan depan skali.. barang makannya ala2 bufey, nang sik da line ku nangga.. org tang berkerumun jak kat meja2 cya.. mcm langor jak.. nm jak suma dtg dr kolej la, U la p nang sekda mok berator bena2, cam sik penah berator rah kantin skolah jak.. masin2 berebut mcm org kebulor.. mula2 ya aku mls mok berebut, dah ku tunggu2.. sik juak surut2 org kat meja ya.. nak udah makan, msok gik ambk brg mkn lain.. mok sik mok, tepaksa aku begasak juak..perut bedangdung bejoget dah.. ujung2 ku dpt mkn nasik putih ngan manok msk merah, aca timun, duak iris agar2 ngan bh betik pasya ada la ckit buah mata pusak.. ya jak smpt ku sambar.. nak laksa srwk, barbeque, nasik lam daun (sik tauk ku nm brg mkn tok), lain2 benda nak bleh dmakan ngan setitis air pun aku sik smpt eh... ati nang asa asap2 jak..

sip bait pesembahan mlm ya pat mujuk ati aku, mun sik nang asa nyesal aku dtg.. penutup acara, tarian poco2.. sapa2 mok, nait atas pentas.. sik ku mikey2 agik, otomatik aku dah ada atas pentas.. pentasnya kecik, so tebatas la ckit pegerakan kaki.. da juak telanggar bahu nembiak sebelah.. ssh jak nak cayak p lam byk2 org atas pentas ya, ku sorg jak ompuan melayu duhal.. aku sorg juak nak pakey tudung.. dah la tudung wana merah.. ah, da ku duli!! enjoy bah.. alu ilang imej ompuan melayu teahey^^.. majoriti org atas pentas suma laki, sik salah ku da 6 @ 7 org jak ompuan..

gmbr time tok sik da rah aku.. sbb waktu ku poco2 ya, kamera ngan hp ku tanggong skali duhal.. kotan nak bepoco2.. takut org sik cayak part tok, kelak ku carik gmbr ya rah geng lain.. da rah cdak kali gmbr time tok..


dipendekkan cita:1. acara bermula... barisan depan skali.. huh.. semangat jak..
2. da karokey skali, cabutan betuah pun ada.. asa kat tmpt dirik pun jak.. cney2 lam mjls tok, bbs jak mok kaka ngan sapa lam bhs drikpun.. pengacara mjls tgh betandak ngan bininya.. nang sporting..
3. time cdak maria siap2 lam jmbn @ blik persalinan wanita (ayat sopan kit).. p time cdak betandak ya ku sikda bik gmbr sbb tgh ambk video cdak ma...
4. nang rami org.. sampe sik ckp tmpt gik.. ya ada yg bediri rah atas ya..
5. time org dah mok balit.. cam ya la tmpt mek org ddk..
6. tok barisan nak plg bisin kali.. sokongan jeritan telampau seh.. tmsok aku skali menyumbang jeritan maot.. ish2, ilang terus penjagaan imej muslimah..^^




k3ysah st0ry:
da sigek gik cita lam pejalanan balit umah..
asa ngabis duit & sik bebaloi.. walaupun duit melayang rm1.30 juak tp cam sik puas jak.. asa asap2 jak palak ku koh.. asap light2 jak la.. sik setebal asap time ku mkn rah dinner ya..
aoklah.. gmbr time mek org makan ala2 bufey ya sikda ku ambk koh.. kotan gik madam asap2 teknak.. alu lupak mok ambk bahan bukti..

Tuesday, January 13, 2009

B3st J0b !n th3 W0rld

Sydney...
An Australian state is offering internationally what it calls "the best job in the world".. earning a top salary for lazing around a beautiful tripikal island for six months.

the job pays 150,000 Australian dollars (105,000 US dollars) and includea free airfares from the winner's home country to Hamilton Island on the Gread Barrier Reef, Queensland's state gavernment announcced on Tuesday.

in return, the "island caretaker" will be expected to stroll the white sands, snorkel the reef, take care of "a few minor tasks" and report to a global audience via weekly blogs, photo diaries and video updates.

the successful applicant, who will stay rent-free in a three bedroom beach home complete with plunge pool and golf buggy, must be a good swimmer, excellent communicator and be able to speak and write in English.

"they'll also have to talk to media from time to tome about what they're doing so they can't be too shy and they'll have to love the sea, the sun, the outdoors." said acting state Premier Paul Lucs.

"the fact that they will be paid to explore the island of the Great Barrier Reef, swim, snoekel and generally live in the Queensland lifestyle makes this undoubtedly the best job in teh world."

Lucas said the campaign was part of a drive to protect the state'e 18 billion Australian dollar a year tourism.





ma st0ry:
rm 10,000 darap 6 bulan pong tak cecah angka tuhhhh...
fuh.. its really the best job in d world...

k3ysah Amar4h PakU

ada seorang pemuda yg sgt pemarah..
dia tidak dpt mengawal kemarahannya walaupun ia hanya 1 masalah kecil pada suatu hari, bapanya telah menghadiahkannya dengan seguni paku..

"utk apakah paku2 ini ayah?", tya pemuda tersebut.
"setiap kali kamu marah, kamu pakulah tembok di hadapan rumah kita ini bg melepaskan kemarahan kamu" jwb ayahnya.


pd hari yg pertama sahaja, pemuda itu telah memaku sebyk 37 batang paku pada tembok tersebut. selepas beberapa minggu, setelah dia dpt mengurangkan kemarahannya, jumlah paku yang digunakan juga berkurangan. dia mendapati, adlh lbh mudah mengawal kemarahannya dr memukul paku menembusi tembok batu tsbt. akhirnya tibalah pd suatu hari dimana pemuda tersebut tdk marah walau sekali pun. dia pun memberitahu ayahnya mengenai perkara tsbt dgn gembira. ayahnya mengucapkan tahniah dan menyuruh dia mcabut kembali paku itu satu persatu da setiap hari yg ia lalui tanpa kemarahan.

hari berganti hari hari dan akhirnya dia berjaya mencabut kesemua paku2 tsbt. pemuda tsbt lantas memberitahu kpd ayahnya dengan perasaan bangga. lantas, ayahnya memimpin tangan pemuda itu ke tembok tersebut dan berkata:

"kau telah lakukannya dgn baik anakku, ttp lihatlah kesan lubang2 di tembok tsbt, tembok itu tidaak akan kelihatan sama lagi seperti sblmnya. bila kau menyatakan sstu @ melakukan sstu ketika marah, ianya kan meninggalkan kesan parut dan luka, sama spt ini. kau boleh menikam ssorg dgn pisau dan membunuhnya. ttp ingatlah, tak kisah berapa kali kau memohon maaf dan menyesal atas perbuatanmu namun lukanya masih ttp ada. luka di hati adalah lebih pedih dr luka fizikal".





k3ysah st0ry:
ermmm.. boleh msok dlm list cara2 tok menghilangkan stress @ panas baran..tp baik fikir 2 3 kali sblm nak bt yer.. fikirkan jugak org yg dok serumah tu..nanti tak pasal2 kepala diri sendiri yg kene paku..cam citer sundel bolong... tak pasal2 kene panggil tok bomoh cabut paku tuh..

paham tak??
kalo tak next post nanti aku bt explaination..
sblm tuh, penah tgk tak citer indon lamer2 dulu tuh..
suzana si sundel bolong...
kalo ader tgk mesti paham...

Monday, January 12, 2009

Ma4f.... S0rRy

sbb aku tak tunaikan seperti yg aku janji 2 3 hari sebelum taon baru ari tuh..
sebok memanjang jer.. time tak sebok tu pulak aku nak rilek2.. biler dah rehat2 luper pulak psl perjanjian tuh.. pastu aku tak p blog aku.. aku tak tau kenape aku rs taknak tgk blog sndri tp aku rajin pulak p ronda2 blog org len... skrg ni dah ok da ckit, tuh bt update nih...

psl cerita kaum adam yg aku nak postout kan tuh nmpknyer tak dapek la yo.. sbb segala in4mation yg aku kumpol dulu tuh ilang tah kemana... lam lappy ni pun aku tak jmpa.. mn pegi la benda tuh.. firasat aku menyatakan bahawa dokumen tuh ilang @ terdelete.. time aku menyebokkan diri dulu lappy aku ni menjadi peralatan @ lappy yang paling popular dan sebok seperti tuannyer jugak.. ke mana2 jer aku usung lappy nih pastu banyak pulak tangan yg ambk alih keje ak.. pasnih nak tukar password la, dah tak menjadi kerahsiaan peribadi dah password lappy aku yg 1 nih...

aper2 pong... sorry kpd mereka yg tertunggu2 post tuh..



st0rym0ry:
ader ker yg tunggu post tuh...