Thursday, May 7, 2009

T0lonG!! H3lp m3

virusssssssss...
lappy aku da virus!!!! waaaaaaaaaaa...
masalahnyer tak leh delete!!!
aku tak tau nak wat apaaaaaaa...

cam ni..
semalam aku merajinkan diri la nak scsan lappy ni sbb lembap semcm jer.. pastu suma ikon2 folder tak cam biasa.. dia balik pada bentuk asal time aku mula2 bli lappy ni.. ala bentuk folder wana kuning tu.. sblm kesengalan virus, folder tu aku da tukar cantik punya.. bentuk moden, cantik, feminin n warna kelabu pastu ada putih hitam ckit2.. (^_^)

aku cek la segala bagai benda lam lappy ni.. siap p pindahkan beberapa folder lagi..
pastu aku scan.. scan punya scan mmg sah ada virus perosak pembawa masalah.. dah la baawak masalah.. timbul lg masalah lain.. aku pelik binti hairan la, napa pulak takleh deletekan virus ni..

nmpk tak ada perkataan yg kuar warna merah..
haaaa.. tu tanda nya lappy ni ada virus!!!!! @#$%^&*!!!


bg yg mata agak kekaburan aka kerabunan.. meh aku tolong clearkan mata..
dia tulis kat ctu.. "number of threats found: 9
number od active threats : 9"
aktif sbb takleh delete!!!!

nak mengclearkan cerita, aku pkai antivirus NOD32..
bila scan, aku kuar cam ayat2 wana merah.. pastu dia akan suruh ko pilih la nak wat apa kan.. delete ker, quarantine ker, submit 4 analise ker, mcm2 r.. so, mestila kita akan delete kan... tapi untuk sekian kalinya dan yg pertama bongeng nyer, yg ni dia tak leh delete.. mmg ada cam tmpt tok ko detele, tp mmg tak leh klik kt ctu.. choise yg aku ada adalah LEAVE!!!! yerrrrrr.. LEAVE sahaja!!!! yg tu jer yg leh d klik..

aku bengang r.. napa pulak??????!!!!
la la tu jugak peluk ku merembes kuar!!! dah la mlm td panas, kipas mcm tak jln.. aku rasa pusing no.5 pun rasaa cam no.1!!!!! mmg tak mkn angin r... per, korg nak kata aku byk dosa eh??!!! eh, tak baik tau, tak de kena mengena dgn tu... kepanasan ni dsbbkan cuaca, kipas dan bencana virus..

threat found!!!!!
tp leave jer yg pilihannya!!!! takkan nak quit scanning..
kalo details tu pulak, bkn blh tolong pun...

tenanggggg...
aku cuba menenangkan jiwa kacau diri n pikir cara lain.. aku baca satu2 apa yg tak kena.. dan virus ni dia ada kt aku punyer temporary internet files.. sah2 la ini pasai kes downloud dr tenet.. (tp aku betoi2 tak ingta apa aku downloud).. pastu ada kat window n system voluem.. (ni aku pun tak berapa paham!! aku taip je apa yg dia tunjuk)..

dan aku pun mencuba untuk disk cleanup!!!!
dan haasilnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa....
.
.
.
.
tak da hasilpun!!!.. msih ada gak benda tu!!!!!
waaaaaaa... aku dah buntu!!!!! apa nak buat niii???!!!

tulunnnnnnnnnn......!!!

6 comments:

♥Zack ~ 'A♥ said...

aku rasa better ko bawak laptop ko tu g service..
kang kalo merebak lg payah..
mahal ok plus byk la menda2 hilang kan..
oittt nak g langkawi tu ingat2 sket kat kawan ko yg baik dan inesen ni..
wahahahahah... =p

ju3 abdullah said...

aku pun ada terpkir mcm tu tp masalahnyer skrg takder masa..
klu nak anta pun terpaksa tunggu kt kuching nanti r..

langkawi???!!!
tiba2 lak aku rs cam tak kenal ko..
wahahahaha:P

-- [r][4][p][t][o][R] -- said...

adoiiii beli la antivirus..jangan harap yang donload aje..setahun sekali jer beli..macam rap gne kapersky internet security 2009 -- kompem virus tak leh masuk kalau gne antivirus ni..masa mula2 kuar rap beli ngan harga RM150. apa la sangat untuk setahun sekali.kalau kena virus yang melampau..kena format lak.lagi byk risiko..sekarang ni antivirus ni dalam harga RM80 aje..sacrifice la sikit..

ju3 abdullah said...

RAP:
mmg dah ada antivirus..
tak penah pun downloud antikevirusan ni.. psi beli entivirus tu, kwn aku pun bg cadangan yg sama... dan aku pun mcm setuju bangat nagan idea tu..
apa2 pun, tq....

pollicino said...

I have visited your interesting blog.Do You want visit the my blogs for an exchange visit?Grazie.
http://internapoli-city.blogspot.com/

Zack ~ 'A said...

nenek.. ko miss aku ek... alololo.. aku pon miss kat tudung ko.. pe kene ngene??
hahahah :P
lariksss~~~