Tuesday, April 7, 2009

SUbj3K S3k0lah

jom cita psl subjek kegemaran time sekolah..
subjek matapelajaran sehingga tingkatan 3
(sbb msuk ting.4, separuh dr subjek yg kt blaja adlh berlainan dgn rakan yg lain kan..)

berbalik pada topik asal..
senarai pilihan subjek adalah berdsrkan pengalaman dulu kala dgn member..

1. PENDIDIKAN JASMANI
aka PJ.. juara carta ni.. sbb tak payah baca buku dan tak masuk periksa pun. boleh main bola, main kejar, nettball..etc.. aku ingat g, bila time nak tukar baju pj kan.. sbb aku sklh cmpur, bdk laki main belasah jer tukar baju lam klas.. tak payah tukar seluar pun.. trs jer paki seluar hijau tuwooo tu, then just tukar bj PJ dan trs p padang.. ader tu, trs p padang, bukak baju sekolah, gntung kat tp pagar gelanggang trs lari msuk main bola..

perempuan lak, terpaksa p tandas dulu, tukar segala pakaian.. dah tu tpaksa betulkan tudung.. ish.. selalunya time pj adlh sblm rehat..tak kisahlah bila masa pun, tp mmg sblm rehat.. so, cara aku n d geng dulu.. pakai bj n seluar siap2.. pastu d luarnya bj sekolah.. bila time pj.. just bukak kain n baju dan trs embush p padang.. aku bt persalinan dlm kls ni.. tp time suma bdk laki dh lari ke pdg r.. nmpk sopan ckit (wakakakaka.. pelu ker?!!) takda makna nyaaaa...


2. PENDIDIKAN SENI
satu lagi pelajaran yg tak kena bukak buku. (nmpk sgt tak minat bc buku) pling best bila diberi kertas lukisan dan tajuk bebas ikut suka hati nak lukis apa.. pastu cikgu duduk kejap lam klas den blah p mana2 dia nak p.. huhuhu.. MERDEKA siott.. time subjek ni jugak.. cikgu tak da nak kt siapkan time2 tu jugak.. gerenti suruh siapkan kt umah.. plng lewat hntr pun, adalah minggu seterusnya, time dia msok blik kat klas kita..

bila time periksa pulak.. dia mesti bg tau kt awal2, tajuk mana yg jd pilihan dlm ketas soalan nanti.. so, kt tau la.. dpt bt latihan dulu @ tgk lukisan org lain yg penah d bt sblm tu.. tajuk lukisan tu mesti tak da byk beza.. msti ada psl lukis pemandanga, objek @ sstu benda.. perbezaan ketara just nak warna guna batang pensil, krayon @pun cat air.. tu jer...

*yg tak suka subjek lukis ni, u out of ma list laaaa...


3. SAINS
subjek ni best tang sudut sainstifiknya.. paling syok time reproduksi manusia dan haiwan.. siap ada gmbr rajah g wlupun gmbr rajah bhgn dalaman yg hya nmpk segala tulang2 dan urat2 tp tak nmpk kulit.. besorak bagai bbdk ni.. bdk pling malas + tdo time cikgu mengajar pun siap ddk dpn makmal dan membulatkan mata dgn lebih besar.. yg pelik nya.. tgk haiwan mengawan pun besorak bagai nak rak.. dah mmg otak gatai.. biasalah kan,di usia2 awal remaja ni mmg mcm2 yg d pkirkan.. mmg pkir di luar kotak...
tp, bila time periksa.. kantoi!!!!

bdk perempuan dah merah muka smbl berusaha nak bt muka selamba.. budak lelaki jgn ckp.. mmg naik suka.. tp bila time bt experiman, diaorg la yg dok perhati jer... bila time isi report dlm buku latihan, just tiru report bdk lain..
hahaha, yg ni aku mmg besyukur sbb member kumpulan makmal aku dulu baik + rajin..


5. AGAMA
bukan la nak ngaku alim tp ustaz-uztas @pun sesetgh ustazah tau cara nak bagi terang biji mata.. tiap kali kelas mesti ada selingan bab munakahat.. alaaaa, bab nikah kawin la.. masa tu sorang2 bulat biji mata dan bdk pompuan pulak bt2 malu tp shokaaa..

kt sklh aku dulu, bila time subjek ni, kt org kena pindah kelas sebelah surau.. bdk non-muslim akan dok lam klas dan blaja pndidikan moral.. so, dlm pejalanan p klas ni. mesti singgah kantin.. bli apa yg patut bwk msok lam klas tak kisah smada sblm mahupun slps waktu rehat.. yg bestnya.. kantin dan klas agama tu bukan sederet pun, (maksud aku bkn dlm laluan perjalanan yg sama) 1 d timur, 1 d barat... ustazah jeling sblh mata je klu msok lewat, makanan sorok dlm poket baju @ msuk ramai2 smbl yg tgh @ yg bediri d blakang bwk makanan msuk.. dia bkn tau pun wlupun ktorg tau dia bt2 tak nmpk...


6. SEJARAH
bkn minat pun subjek ni.. membosankan lagi la ada.. pling tak best bila time periksa.. tpaksa tulis karangan pastu kena ingat tarikh berkaitan sejarah dan isi2 penting.. tekanan!!! tp subjek ni aku suka sbb dpt tdoooooooo woooo...

cikgu bebel psl sejarah.. ktorg tdo kat belakang pun dia tak kisah.. klu dia kisah pun, dia just panggil nama pastu ckp "jgn tdo".. terangkatlah sekejap kepala dr dada meja.. tak smpi 5 minit, landing balik kepala kat meja.. pastu takda lagi org panggil nm.. sbb cikgu tak kuasa nak panggil sorg2 nm budak2 yg tdo tu berkali2... so, dia biarkan saja...

klu tak tdo pun, lagi cikgu membebel kt depan.. lagi rancak kita nak bebel kt belakang.. klu senyap pun, sekejap je.. pastu smbung blik.. bak kt cikgu Halimah.."skrg ni saya dlm bilik kelas ke, @ dkt pasar malam?"
"ya Allah cikgu.. lam kelas lah.. sesat bin buta ke apa??!!" tp ni lam hati je lah..

time periksa.. nan adooo jo dapek....


aku tak shokaaa subjek ni.. dan aku percaya nescaya ramai gak yg tak shoka.. pening woo nak kira mengira ni.. dgn kepelbagaian formila formula one lah.. dah la byk latihan pulak tuuu.... cikgu math ni msti tegas+skema bagai..

4 comments:

syareena said...

halooooo....

akak cgu kira2 x skema pun....

sgt suka enjoy tp dah takdir dr sekolah mmg celik bab nombor2 ni hehe

ju3 abdullah said...

aduh!!cikgu math...
agaknya sbb cikgu yg ngaja sy dulu cam ni kot..
tp mmg sejak azali sy x celik sgt psl nombor2 ni..
wlupun x suka, tp kena bt jugak timbunan latihan tu..

apa2pun..
tnx jugak kt cukgu tu..
sbb dpt lulus dlm exam...><

13may said...

hehhe hehhe hehhe

ju3 abdullah said...

pakcik 13may:
huhuhuhuh...